Endokannabinoidy wzmagają wrażenie słodyczy

23 grudnia 2009, 09:35

Badacze z Monell Center i Uniwersytetu Kiusiu dowiedli, że endokannabinoidy oddziałują bezpośrednio na receptory smaku na języku, wzmagając wrażenie słodyczy (Proceedings of the National Academy of Sciences).



Glukozamina niebezpieczna dla trzustki

29 października 2010, 08:45

Glukozamina, organiczny związek chemiczny, który stosuje się pomocniczo przy leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, prowadzi przy długotrwałym stosowaniu lub zażywaniu wysokich dawek do śmierci komórek trzustki. Zwiększa to ryzyko rozwoju cukrzycy (Journal of Endocrinology).


Odkryto białko kluczowe dla regulacji poziomu cukru

5 stycznia 2012, 09:56

Naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center odkryli białko - proteinę homeostazy wysp (ang. Islet Homeostasis Protein, IHoP) - które prawdopodobnie odgrywa krytyczną rolę w procesie regulowania poziomu cukru we krwi przez organizm. Te dane mogą zmienić aktualnie obowiązujący sposób myślenia o przyczynach cukrzycy typu 1. - uważa dr Bryon E. Petersen.


Co szkodzi w anemii sierpowatej, pomaga w onkologii

14 stycznia 2013, 13:35

Po otoczeniu guza sierpowate erytrocyty sklejają się w naczyniu, blokując w ten sposób dopływ krwi do zmiany nowotworowej (PLoS ONE).


Jak uszkodzenie DNA wpływa na aparat Golgiego

31 stycznia 2014, 11:01

Naukowcy rozpoznali, w jaki sposób uszkodzenie DNA oddziałuje na aparat Golgiego, czyli system obłonionych cystern i wakuol, w których zachodzi synteza lub magazynowania substancji wytwarzanych w komórce. Autorzy artykułu z pisma Cell mają nadzieję, że dzięki ich ustaleniom uda się ulepszyć chemioterapię, która uszkadzając materiał genetyczny komórek nowotworowych, uruchamia szlaki sygnałowe prowadzące do śmierci.


Nowy test na wrodzony hiperinsulinizm

23 października 2014, 10:13

Dzięki nowemu testowi opracowanemu przez naukowców z Uniwersytetu w Manchesterze będzie można wcześniej diagnozować wrodzony hiperinsulinizm (ang. congenital hyperinsulinism, CHI).


Niespodziewane odkrycie: kwas tłuszczowy poprawia działanie mitochondriów

29 lipca 2015, 06:13

Kwas stearynowy zwiększa wydajność mitochondriów.


Wiadomo, jak działa hormon uwalniany w czasie ruchu

5 października 2016, 09:18

Naukowcy wykazali, w jaki sposób iryzyna, hormon wydzielany m.in. przez mięśnie szkieletowe w czasie aktywności fizycznej, indukuje proces konwersji białych adipocytów w beżową tkankę tłuszczową i hamuje tworzenie białej tkanki tłuszczowej.


Podgatunek pewnej bakterii aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego

17 lipca 2017, 10:17

Podgatunek bakterii Streptococcus gallolyticus aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego (ang. colorectal cancer, CRC).


Dieta, zwłaszcza obfitująca w cholesterol, zmienia budowę jelita

21 września 2018, 09:47

Składniki diety sprawiają, że różne narządy, np. jelito czy jajniki, przechodzą strukturalne zmiany. Mają one utrzymujący się wpływ na metabolizm, a nawet na podatność na nowotwory.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy